Waarom een goede mobiele website nog belangrijker wordt

 

De aankondiging van google komt op het volgende neer; als jouw website mobiel vriendelijk is komt die hoger in de zoekresultaten te staan als er naar voor jouw site relevante zoektermen worden gebruikt. 
Het is dus zaak om zo hoog mogelijk te eindigen, ook in de mobiele google ranking. 

Is jouw website mobiel vriendelijk? Test het hier

Wat is een "mobielvriendelijke site" eigenlijk? 

Een mobielvriendelijke site houdt in dat een website zich aanpast aan het browserformaat van je mobiel apparaat. 
In februari 2015 maakte ruim 20% van de mensen die via een browser "gingen internetten"gebruik van een scherm van 1366x768 pixels. Ongeveer 7,5% maakte gebruik van een scherm van 1920x1080. 
Als je kijkt naar de verhouding betekent dit dat je scherm ongeveer 1.7x zo breed is als hoog. Dit is dus het gemiddelde PC of laptopscherm.
De meeste websites zijn hierop ontworpen en gebouwd. Bovenaan een header, links of rechts een menu, in het midden de content pagina. 

Je telefoon daarentegen kan die resolutie (meestal) niet aan én heeft een hele andere verhouding.
de meest gebruikte telefoon resoluties in Nederland in februari 2015:

Vooral oudere websites houden hier geen rekening mee, waardoor onderdelen van de website buiten beeld kunnen vallen, menu items moeilijk aan te klikken zijn (je vingers zijn helaas iets minder precies dan een muispointer) of de tekst ongelofelijk groot of klein wordt. 
Je kunt je website "schalen" door middel van een viewport. Er valt dan niks meer buiten beeld als je de site opent. Het nadeel hieraan is dat je website erg klein kan worden, en dus onleesbaar. Dit wordt door google echter niet als "mobielvriendelijk" geaccepteerd. 

Hoe maak ik mijn website mobielvriendelijk?

Er zijn verschillende manieren om je website mobielvriendelijk te maken: 

Je kunt een mobiele website laten ontwikkelen. De website heeft dan meestal minder functionaliteiten en laat een aantal onderdelen weg of verplaatst ze. het heeft dan ook een andere url (waar je automatisch naartoe gestuurd wordt als de "gewone" website merkt dat je resolutie lager is dan ingesteld.

Met de nieuwe ranking factoren van google komen websites die dit doen dus hoger in de zoekresultaten.

Je kunt er dan ook nog voor kiezen om je mobiele website "responsive" of "adaptive" te maken.
Je website past zich dan aan naar aanleiding van de grootte van je scherm. Sommige onderdelen veranderen van plaats, kunnen worden weggelaten of juist naar de voorgrond worden gehaald. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat je apparaat aankan qua functionaliteiten en je verbindingssnelheid.

 

Is het nou echt zo belangrijk om mobiel gevonden te worden?

Kort antwoord, ja! 

Zoals eerder aangegeven zoekt ongeveer 50% van de mensen via een mobiele browser. Daarnaast komen ongeveer 50% van alle websitebezoeken via een zoekmachine
Als je dus niet gevonden wordt via de mobiele ranking van google mis je dus 25% van je potentiële website bezoeken. 
Daarnaast onthouden mensen het als ze op een website zijn geweest die er niet goed uitziet.

 

 

Genoeg overtuigd van het nut van een mobielvriendelijke site? Wil je weten wat je kan doen om jouw site mobielvriendelijk te maken? Andere vragen?

Neem contact op 

Wij helpen je uit de brand!

 

Onze expertise

De Canners richten zich op het creëren van
gebruiksvriendelijke internetprojecten en mobiele toepassingen.

De werkgebieden waarin we actief zijn:

Testimonials

(Wat anderen over ons zeggen als we er niet bij zijn)

"Snel, Vrolijk, Gezellig, Behulpzaam, Anticiperend, 
Goede prijs/kwaliteit verhouding, Altijd prijs!
"

Florence - Buutvrij for life

"Wij werken al lang samen met de Canners. Een bedrijf met heel veel know-how, zeer flexibel en een goede dosis humor. Maandelijks werken wij met plezier samen aan diverse projecten. Op naar de volgende 5 jaar!"

Maurice - M68 

"Matige pingpong-skills, maar strakke web-bouwers en erg prettig in de omgang."

Johan - Studio Noord

"Deze boys verstaan hun vak! Geef ze pixel nauwkeurige designs, complexe structuren of systemen, keiharde deadlines. Appeltje eitje. Daarnaast kun je hilarisch met ze tafeltennissen en borrelen...vaak tegelijk."

Claudio - Manoverboord

"Canners is een bureau dat creatief meedenkt en er voor gaat om samen met de klant het beste resultaat te bereiken. Werken met Canners is ook leuk en gezellig!"

Wouter - Simpler.nl